luni, 28 iulie 2014

Canonizați (dumne)Zeii corupților!

 Mulți dintre noi ne-am întrebat, ani de zile, cine îl ține în brațe pe George Scripcaru. Omul pare intangibil! Regimurile  se schimbă, dosarele de corupție curg pe ecranele televizoarelor, presa nu mai face față valului de stenograme care apar ”pe surse”, dar ”Zeus” de Brașov face ce face și rezistă fără ca un fir de păr să-i fie deranjat. În ciuda evidentei că faptele de corupție ale lui Scripcaru la Brașov  sunt arhicunoscute și au depășit granițele județene. Amintim doar ”afacerea Tivina” unde a învârtit niște terenuri pentru afaceristul Ori Zinger și care de mai bine de 8 ani nu este soluționată, devalizarea CET, patinoarul construit la suprapreț cu ”prietenii”, pârtiile de schi din Poiana Brașov, cazul ”Motorina”, unde este implicat alături de Blejnar în traficul de carburant. Să nu uităm de șpaga de la OPC Brașov unde toată lumea știe că jumătatea din cei 60.000 de euro luați de Spătaru erau destinați lui Scripcaru. Sunt declarații și probe, dar procurorii au închis cazul, iar singurul vinovat este amărâtul de Spătaru care înfundă acum pușcăria. Acestea, dar și multe altele, constituite în dosare care zac prăfuite în sertarele procurorilor brașoveni și bucureșteni.
Dar cine îl ține în brațe? Băsescu, spun unii. Udrea, spun alții. Să ne uităm rapid la varianta Băsescu. E drept că în perioada de glorie a PDL nimic nu mișca în țară fără ca Băse să nu știe. Dar vremurile acelea au apus de mai bine de doi ani. Dovadă că apropiați ai lui Băsescu au cam trecut pe la DNA, unii doar să dea explicații, alții chiar cu mandate. Și chiar primari destoinici și de bază ai pedeleului. Deci varianta Băsescu nu stă în picioare 100% însă nu suntem nici ipocriți să spunem că nu mai are putere și influență. Nici în varianta Udrea nu credem atâta vremea cât blonda e într-un con de umbră și putere, iar farmecele ei de divă dâmbovițeană nu mai au nici un efect.

Cel care își ține mantia protectoare peste primarul Scripcaru este nimeni altul decât generalul de mucava, lipsitul de scrupule, veșnicul încruntat, Gabriel Oprea. 

Acum, despre Oprea se pot scrie și spunemulte. Că a ajuns general fără să fi făcut o zi de armată. Că și-ar vinde-o și pe mă-sa dacă asta ar fi soluția să rămână la putere. Că basculează de la stânga la dreapta și invers fără nici o jenă invocând ”interesul național” și multe altele. Una peste alta, un caracter care se potrivește perfect cu cel al lui Scripcaru. Mai mult chiar, pe cei doi îi leagă o strânsă amiciție sedimentată și cultivată pe vremea când Oprea era ministrul Apărării, iar madamUdrea ministrul Dezvoltării și Turismului.

Nu știm cum se face, dar pare-se că generalul are ceva influență în zona Justiției pentru că, în urmă cu vreo 2 ani, procurorii erau gata să-l salte pe primarul Brașovului pentru una dintre cele mai mediatizate și bănoase afaceri, construcția patinoarului Olimpic din Brașov. Atunci a intervenit Oprea, iar Scripcaru a scăpat ca prin urechile acului. În afacerea ”Tivina” Scripcaru a fost și atunci la un pas să fie ridicat împreună cu afaceristul Maor Zinger. Dar Zinger a fugit din țară, cu ajutorul SIE, spun sursele, iar Georgică a scăpat și atunci datorită brațului lung și protector al lui Băsescu. 

Și în continuare Oprea îi ține bine spatele. Cu așa un aliat nici nu este de mirare că Georgică își permite să facă ce vrea mușchiul lui în oraș. A scăpat de Căncescu, acum fiind colegi de partid. Pe Niță de la PSD îl înfruntă direct pentru că are spate chiar din interior. Pe Popa l-a ras din funcție fără drept de apel și fără să-i pese de consecințe. Are Consiliul Local la degetul mic. Cum face, cum se învârte cade tot în picioare și reușește să scape nepedepsit indiferent cine este la putere.
Însă lațul se strânge. Din câte am aflat generalului îi este tot mai greu să țină în frâu presiunea tot mai mare care se face pentru a pune capăt șirului lung de afaceri din jurul primarului Brașovului. Faptele, tot mai evidente nu mai pot fi ignorate. Și mai este un aspect. Cei care l-au facut primar și l-au susținut s-au cam săturat de el și  de lăcomia continuă. Adică oamenii de afaceri din Brașov, și aici ne referim de cei câțiva care fac busines de zeci de milioane de euro și care în permanență au fost dispuși să să-i finanțeze campaniile și să-i satisfacă toate capriciile. Atitudinea lui de mic dictator, cultul personalității, obsesia pentru control, dar mai ales foamea de bani, i-au determinat pe aceștia să caute o alternativă la ”era Scripcaru”.
În concluzie, unii îl țin în brațe, alții se chinuie să-l dea jos. Miza? Mulți, foarte mulți bani, influență și putere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu