miercuri, 6 august 2014

DNA bate la ușa cuplului Scripcaru – Antonie în afacerea ”Motorina”

Implicarea primarului Brașovului, George Scripcaru, în afacerea ”Motorina” este tot mai evidentă. Dacă până nu demult se vorbea doar pe bază de supoziții și bănuieli despre modul  în care Scripcaru și fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, ar fi fost implicați în traficul cu motorină, de curând au apărut pe masa procurorilor DNA noi informații. Acestea devoalează cum banii din bugetul local erau folosiți pentru a cumpăra combustibilul de contrabandă  și se întorceau în buzunarele primarului. Practic, prin modul de acțiune și filiera nu foarte complicată, avea loc și o acțiune de spălare de bani.

Acționau în modul cel mai simplu. Motorina trasnsportată cu garniturile de tren și pentru care nu se plăteau accize, era cumpărată de firma Vectra (deținută de omul de afaceri Marcel Butuza, un apropiat al primarului Scripcaru) la suprapreț, mai exact la un preț aproape dublu. Și cum Vectra deține contractul de deszăpezire al  orașului, salubrizarea și contractul de întreținere și reparații drumuri, folosește utilaje foarte multe care consumă mii de litri de combustibil pe lună. Evident că banii pentru carburantul folosit la aceste activități se regăsesc în prețul pe care Vectra îl facturează Primăriei pentru serviciile prestate și lucrările efectuate. Până aici este destul de clar. Vectra primește bani de la bugetul local și pentru achiziția de combustibil. Numai  că motorina era achiționată la suprapreț de la o firmă care aparținea amantei primarului, Cristina Antonie. Diferența de bani  între prețul real al motorinei și cel cu care o cumpăra Vectra, era în fapt câștigul net al lui George  Scripcaru. Societății Vectra îi convenea să procedeze astfel pentru că banii nu îi plătea din buzunar, ci din bugetul local. Și uite așa toată lumea era mulțumită. Scripcaru pentru că sume uriașe din bugetul local se scurgeau spre propriile conturi. Ialomițianu, Blejnar și ceilalți implicați pentru că vindeau produsul de contrabandă fără să plătească taxe. Antonie pentru că încasa suficienți bani pentru a-și întreține apartamentul de lux, pentru gențile Hermes de mii de euro și pentru alte ”mici” mofturi. Butuza pentru că avea liniște, contracte asigurate și încasări de milioane de euro.

In afacere este vorba despre 33.000 de tone de motorina neaccizată, iar prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat de procurorii DNA la aproximativ 15 milioane de euro. Și asta doar prin neplata accizelor și a altor taxe. Nu s-a calculat încă ce valoare are prejudiciul adus bugetului local, dar este cert  că și în acest caz vorbim de milioane de euro direcționate, într-o acțiune clasică de spalare de bani și delapidare, către firme și persoane foarte apropiate primarului Scripcaru. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu